Zupa krem z ziemniaków i z pora

35 minut

4 porcje

Francuski klasyk w domowym wydaniu — delikatny, kremowy i pachnący masłem. Ser Złoty Ementaler nadaje mu wyjątkowej aksamitności i charakteru, który sprawia, że zwykła zupa staje się eleganckim daniem.

Składniki

  • 2 pory
  • 600 g ziemniaków
  • 1 duża cebula (lub 2 małe)
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka sera topionego Sertop Złoty Ementaler
  • sól i pieprz do smaku
  • chipsy z szynki lub prosciutto – do dekoracji
  • świeży szczypiorek lub oregano – opcjonalnie

Przygotowanie

Przygotowanie warzyw

Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Pory pokrój w półplasterki, a cebulę w piórka.

 

Smażenie

W dużym rondlu rozgrzej masło. Włóż cebulę i smaż, aż zmięknie i lekko się zeszkli. Dodaj pory i ziemniaki, smaż razem jeszcze 3–5 minut.

 

Gotowanie

Zalej warzywa bulionem drobiowym. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut, aż będą miękkie.

 

Blendowanie i dodanie sera

Zblenduj zupę na gładki krem. Dodaj ser Złoty Ementaler i dokładnie wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści i zupa nabierze aksamitnej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.

 

Podanie

Podawaj gorącą, udekorowaną chipsami z szynki lub prosciutto i odrobiną ziół.

 

Velouté, które rozgrzewa, syci i zachwyca aksamitną konsystencją. Smacznego!

Najnowsze filmy

Zupa krem z ziemniaków
Szarpana wołowina z serem i kaszą gryczaną
Croque Monsieur & Croque Madame
Penne z sosem serowym