Francuski klasyk w domowym wydaniu — delikatny, kremowy i pachnący masłem. Ser Złoty Ementaler nadaje mu wyjątkowej aksamitności i charakteru, który sprawia, że zwykła zupa staje się eleganckim daniem.
Składniki
- 2 pory
- 600 g ziemniaków
- 1 duża cebula (lub 2 małe)
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 1 kostka sera topionego Sertop Złoty Ementaler
- sól i pieprz do smaku
- chipsy z szynki lub prosciutto – do dekoracji
- świeży szczypiorek lub oregano – opcjonalnie
Przygotowanie
Przygotowanie warzyw
Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Pory pokrój w półplasterki, a cebulę w piórka.
Smażenie
W dużym rondlu rozgrzej masło. Włóż cebulę i smaż, aż zmięknie i lekko się zeszkli. Dodaj pory i ziemniaki, smaż razem jeszcze 3–5 minut.
Gotowanie
Zalej warzywa bulionem drobiowym. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut, aż będą miękkie.
Blendowanie i dodanie sera
Zblenduj zupę na gładki krem. Dodaj ser Złoty Ementaler i dokładnie wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści i zupa nabierze aksamitnej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
Podanie
Podawaj gorącą, udekorowaną chipsami z szynki lub prosciutto i odrobiną ziół.
Velouté, które rozgrzewa, syci i zachwyca aksamitną konsystencją. Smacznego!
Najnowsze filmy