Francuska klasyka w domowym wydaniu – aromatyczna zupa cebulowa, powoli karmelizowana, aż nabiera złocistego smaku. Z chrupiącą bagietką i roztopionym serem Serdeczny Siemowit to prawdziwa uczta w miseczce.
Składniki
- 8–10 cebul
- 1,5 litra bulionu wołowego
- 50 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- kilka kromek bagietki
- 150 g sera Sertop Serdeczny Siemowit
Przygotowanie
Karmelizowanie cebuli
Cebulę pokrój w cienkie plasterki. Na maśle z dodatkiem oliwy smaż ją na małym ogniu przez 25–30 minut, aż stanie się złocista i skarmelizowana.
Gotowanie zupy
Do cebuli wlej bulion wołowy, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez kolejne 15 minut, aby smaki się połączyły.
Grzanki serowe
Pokrój bagietkę na kromki, połóż na nich plasterki sera Serdeczny Siemowit i zapiecz, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
Podanie
Gorącą zupę rozlej do miseczek i podawaj z chrupiącymi grzankami serowymi.
Głęboki smak, kremowa cebula i złocisty ser – klasyczna zupa cebulowa w najlepszym wydaniu. Smacznego!
Najnowsze filmy