55 minut

4-6 porcji

Francuska klasyka w domowym wydaniu – aromatyczna zupa cebulowa, powoli karmelizowana, aż nabiera złocistego smaku. Z chrupiącą bagietką i roztopionym serem Serdeczny Siemowit to prawdziwa uczta w miseczce.

Składniki

  • 8–10 cebul
  • 1,5 litra bulionu wołowego
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kromek bagietki
  • 150 g sera Sertop Serdeczny Siemowit

Przygotowanie

Karmelizowanie cebuli

Cebulę pokrój w cienkie plasterki. Na maśle z dodatkiem oliwy smaż ją na małym ogniu przez 25–30 minut, aż stanie się złocista i skarmelizowana.

 

Gotowanie zupy

Do cebuli wlej bulion wołowy, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez kolejne 15 minut, aby smaki się połączyły.

 

Grzanki serowe

Pokrój bagietkę na kromki, połóż na nich plasterki sera Serdeczny Siemowit i zapiecz, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.

 

Podanie

Gorącą zupę rozlej do miseczek i podawaj z chrupiącymi grzankami serowymi.

 

Głęboki smak, kremowa cebula i złocisty ser – klasyczna zupa cebulowa w najlepszym wydaniu. Smacznego!

Najnowsze filmy

Zupa krem z ziemniaków
Szarpana wołowina z serem i kaszą gryczaną
Croque Monsieur & Croque Madame
Penne z sosem serowym