Szarpana wołowina z serem i kaszą gryczaną

5 godzin 30 minut

4 porcje

Soczysta, długo duszona wołowina połączona z aksamitnym sosem serowym to prawdziwa uczta dla miłośników intensywnych smaków. Kasza gryczana i chrupiący chips z sera Radzimir dopełniają to danie, tworząc idealną kompozycję na wyjątkowy obiad.

Składniki

  • 1 kg wołowiny do duszenia (np. karkówka, łopatka, mostek)
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 1 kostka sera topionego Sertop z pomidorami
  • 1 kostka sera topionego Sertop Złoty Emmentaler – do sosu
  • ser żółty Sertop Radzimir – do chipsów
  • kasza gryczana do podania
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu
  • sól do smaku
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie

Podsmażanie mięsa

W dużym garnku rozgrzej olej i obsmaż mięso ze wszystkich stron, aż się zarumieni.

 

Duszenie wołowiny

Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie przyprawy: kmin, słodką paprykę, tymianek i liść laurowy. Wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy, przykryj garnek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Duś około 5 godzin, aż mięso będzie miękkie i soczyste.

 

Przygotowanie kaszy

W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie (ok. 12 minut).

 

Przygotowanie sosu z serem

Po upieczeniu oddziel mięso od bulionu. Płyn zredukuj, a następnie dodaj kostkę sera topionego z pomidorami. Gotuj, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje.

 

Sos do kaszy

W oddzielnym garnku rozpuść ser Złoty Emmentaler Sertop z odrobiną wody, aby uzyskać kremowy sos.

 

Chipsy z sera Radzimir

Na blaszce wyłóż ser Radzimir i zapiecz kilka minut, aż powstaną chrupiące chipsy serowe.

 

Podanie

Mięso „poszarp” widelcem i połącz z sosem. Na talerzu ułóż porcję kaszy, polej obok sosem ze Złotego Emmentalera, na kaszę dodaj wołowinę, posyp szczypiorkiem i udekoruj chipsami z sera Radzimir.

 

Soczyste, aromatyczne i pełne głębi – danie, które łączy tradycję z nowoczesnym smakiem. Smacznego!

Najnowsze filmy

Zupa krem z ziemniaków
Szarpana wołowina z serem i kaszą gryczaną
Croque Monsieur & Croque Madame
Penne z sosem serowym