Quiche z gruszkami i z serem

50 minut

6 porcji

Wyjątkowe połączenie słodkich gruszek, kremowego sera i chrupiących orzechów zamknięte w kruchym cieście francuskim. Quiche w tej wersji to elegancka propozycja na obiad, kolację lub spotkanie ze znajomymi.

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2 dojrzałe, ale jędrne gruszki
  • 100 g sera Sertop Serdeczny Siemowit
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Ciasto francuskie rozłóż w formie do tarty, nakłuj widelcem i podpiecz przez 10 minut.

 

Masa jajeczno-śmietanowa

W misce wymieszaj jajka, śmietanę, sól i pieprz.

 

Układanie składników

Na podpieczonym cieście ułóż plastry sera Sertop Siemowit, następnie pokrojone w plasterki gruszki.

 

Zalewanie i dodatki

Zalej całość masą jajeczno-śmietanową, posyp orzechami włoskimi i delikatnie skrop miodem.

 

Pieczenie

Wstaw formę do piekarnika i piecz 25–30 minut, aż masa się zetnie, a wierzch delikatnie się zarumieni.

 

Lekko słodki, kremowy i chrupiący – ten quiche zachwyci niejednego gościa. Smacznego!

Najnowsze filmy

Zupa krem z ziemniaków
Szarpana wołowina z serem i kaszą gryczaną
Croque Monsieur & Croque Madame
Penne z sosem serowym