Panna cotta z dynią Hokkaido i serem

35 minut

4 porcje

Klasyczny włoski deser w jesiennej odsłonie zachwyci nie tylko smakiem, ale i kolorem. Dynia Hokkaido i kremowy ser Emmentaler Sertop nadają panna cotcie wyjątkowej delikatności i głębi.

Składniki

  • 250 g dyni Hokkaido (upieczonej i zmiksowanej na purée)
  • 150 g sera topionego Sertop Emmentaler w kubku
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 listki żelatyny (lub 6 g żelatyny w proszku)

Przygotowanie

Purée z dyni

Dynię Hokkaido pokrój na kawałki i upiecz w piekarniku przez około 25 minut w 200°C. Następnie zmiksuj na gładkie purée.

 

Żelatyna

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie (jeśli używasz proszku, zalej go odrobiną zimnej wody).

 

Podstawa deseru

W rondelku podgrzej śmietankę z cukrem i wanilią, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Dodaj ser topiony Sertop Emmentaler i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

 

Łączenie składników

Do masy wmieszaj purée z dyni, a następnie dodaj odciśniętą żelatynę (lub rozpuszczoną żelatynę w proszku). Całość dokładnie wymieszaj, aby uzyskać gładką konsystencję.

 

Chłodzenie

Masę przelej do foremek i odstaw do lodówki na minimum 4 godziny, aż deser stężeje.

 

Kremowa, pachnąca wanilią i pełna jesiennych nut – panna cotta z dynią i serem to deser, który zachwyci każdego. Smacznego!

Najnowsze filmy

Zupa krem z ziemniaków
Szarpana wołowina z serem i kaszą gryczaną
Croque Monsieur & Croque Madame
Penne z sosem serowym