Makaron kokardki z szynką i z serem

30 minut

4 porcje

Kremowy makaron z delikatną szynką i serem Serdeczny Radzimir to szybkie i sycące danie na każdy dzień. Aromatyczna gałka muszkatołowa nadaje mu wyjątkowego charakteru i głębi smaku.

Składniki

  • 300 g makaronu (kolanka lub kokardki)
  • 200 g szynki gotowanej lub wędzonej
  • 200 ml śmietany 30%
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 150 g sera Sertop Serdeczny Radzimir
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży szczypiorek do posypania

Przygotowanie

Gotowanie makaronu

Makaron ugotuj al dente w bulionie drobiowym z dodatkiem liścia laurowego.

 

Szynka i czosnek

Na patelni rozgrzej masło, podsmaż drobno posiekany czosnek i pokrojoną w paski szynkę.

 

Łączenie składników

Dodaj do patelni ugotowany makaron, wlej śmietanę i wsyp gałkę muszkatołową.

 

Sos serowy

Dodaj kawałki sera Radzimir i mieszaj, aż powstanie gładki, kremowy sos. Dopraw solą i pieprzem.

 

Podanie

Podawaj gorące, posypane świeżym szczypiorkiem.

 

Szybkie, aromatyczne i niezwykle kremowe – idealny pomysł na rodzinny obiad. Smacznego!

 

Najnowsze filmy

Zupa krem z ziemniaków
Szarpana wołowina z serem i kaszą gryczaną
Croque Monsieur & Croque Madame
Penne z sosem serowym