Kremowy makaron z delikatną szynką i serem Serdeczny Radzimir to szybkie i sycące danie na każdy dzień. Aromatyczna gałka muszkatołowa nadaje mu wyjątkowego charakteru i głębi smaku.
Składniki
- 300 g makaronu (kolanka lub kokardki)
- 200 g szynki gotowanej lub wędzonej
- 200 ml śmietany 30%
- 500 ml bulionu drobiowego
- 150 g sera Sertop Serdeczny Radzimir
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- świeży szczypiorek do posypania
Przygotowanie
Gotowanie makaronu
Makaron ugotuj al dente w bulionie drobiowym z dodatkiem liścia laurowego.
Szynka i czosnek
Na patelni rozgrzej masło, podsmaż drobno posiekany czosnek i pokrojoną w paski szynkę.
Łączenie składników
Dodaj do patelni ugotowany makaron, wlej śmietanę i wsyp gałkę muszkatołową.
Sos serowy
Dodaj kawałki sera Radzimir i mieszaj, aż powstanie gładki, kremowy sos. Dopraw solą i pieprzem.
Podanie
Podawaj gorące, posypane świeżym szczypiorkiem.
Szybkie, aromatyczne i niezwykle kremowe – idealny pomysł na rodzinny obiad. Smacznego!
Najnowsze filmy