Kurczak w sosie śmietanowo-serowym z kurkami

40 minut

4 porcje

Soczyste kawałki kurczaka otulone kremowym sosem śmietanowo-serowym to propozycja na elegancki, a zarazem prosty obiad. Aromatyczne kurki i świeża fasolka szparagowa nadają potrawie wyjątkowego charakteru.

Składniki

  • 600 g filetów z kurczaka
  • 150 g sera topionego Sertop Cheddar
  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 g kurek (oczyszczonych)
  • 150–200 g fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Kurczak

Filety oczyść, pokrój w paski lub kostkę, oprósz solą i pieprzem.

 

Smażenie

Na patelni rozgrzej łyżkę masła, podsmaż kurczaka na złoty kolor, a następnie przełóż go na talerz.

 

Cebula i kurki

Na tej samej patelni dodaj drugą łyżkę masła, zeszklij drobno posiekaną cebulę, dorzuć kurki i smaż kilka minut.

 

Fasolka

Fasolkę oczyść, pokrój na kawałki i podgotuj w osolonej wodzie przez 5–7 minut, aż będzie lekko miękka.

 

Sos

Do kurek i cebuli wlej śmietanę, dodaj ser topiony Sertop Cheddar i mieszaj, aż powstanie gładki, kremowy sos. Dopraw solą i pieprzem.

 

Połączenie składników

Do sosu dodaj kurczaka i fasolkę. Podgrzewaj jeszcze 3–4 minuty, aby smaki dobrze się połączyły.

 

Aromatyczny, kremowy i pełen sezonowych smaków – idealny pomysł na domowy obiad. Smacznego!

Najnowsze filmy

Zupa krem z ziemniaków
Szarpana wołowina z serem i kaszą gryczaną
Croque Monsieur & Croque Madame
Penne z sosem serowym