Krem z dyni (Soupe au potimarron)

55 minut

4-6 porcji

Aksamitny krem z dyni to klasyka jesiennej kuchni, która rozgrzewa i zachwyca bogactwem smaków. Dzięki dodatkowi sera topionego Sertop Protein Chili z bazylią zupa nabiera wyjątkowej głębi i pikantnego aromatu.

Składniki

  • 1 dynia (ok. 1,5 kg)
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany 30%
  • 4 sztuki sera topionego Sertop Protein Chili z bazylią
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa i imbir – według smaku
  • płatki migdałów do dekoracji

Przygotowanie

Przygotowanie dyni

Odetnij górę dyni, usuń nasiona i miąższ. Miąższ pokrój na kawałki.

 

Podsmażanie

W rondlu rozpuść masło i podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Dodaj kawałki dyni i smaż przez około 5 minut.

 

Gotowanie zupy

Zalej całość bulionem i gotuj przez 30 minut, aż dynia będzie miękka.

 

Dodawanie składników

Do zupy dodaj śmietanę, ser topiony Sertop Protein Chili z bazylią, a także przyprawy: gałkę muszkatołową i imbir. Gotuj kolejne 10 minut, mieszając, aby składniki dobrze się połączyły.

 

Blendowanie i podanie

Zmiksuj całość na gładki krem. Zupę możesz podać w wydrążonej dyni jako efektownym naczyniu.

 

Dekoracja

Przed podaniem udekoruj płatkami migdałów.

 

Kremowy, aromatyczny i idealnie rozgrzewający – doskonały wybór na jesienny obiad. Smacznego!

Najnowsze filmy

Zupa krem z ziemniaków
Szarpana wołowina z serem i kaszą gryczaną
Croque Monsieur & Croque Madame
Penne z sosem serowym