60 minut

ok. 20 sztuk

Strasznie pyszna przekąska, która podbije każde halloweenowe przyjęcie! Kruche paluchy z dodatkiem sera Złoty Emmentaler i chrupiącymi migdałami smakują jeszcze lepiej z kremowym sosem serowym.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
  • 100 g sera topionego Sertop Złoty Emmentaler (do ciasta)
  • 3 jajka
  • 100 g całych migdałów (na paznokcie)
  • szczypta soli
  • 100 g sera topionego Sertop Złoty Emmentaler
  • 2–3 łyżki wody

Przygotowanie

Sos serowy

W małym rondelku podgrzej 100 g sera Złoty Emmentaler z 2–3 łyżkami wody. Mieszaj na małym ogniu, aż powstanie gładki, kremowy sos. Odstaw do przestudzenia.

 

Ciasto

W dużej misce wymieszaj mąkę i szczyptę soli. Dodaj masło i rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodaj jajka i roztopiony ser Emmentaler (100 g). Zagnieć gładkie ciasto, owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.

 

Formowanie palców

Odrywaj małe kawałki ciasta i formuj cienkie wałeczki w kształcie palców. Na końcu każdego palca wciśnij migdał jako paznokieć. Nożem zrób delikatne nacięcia, by przypominały stawy palców.

 

Pieczenie

Ułóż palce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15–20 minut, aż się lekko zarumienią.

 

Podanie

Podawaj gorące lub letnie, z sosem serowym Emmentaler do maczania.

 

Idealne na Halloween – straszne, kruche i pyszne! Smacznego!

Najnowsze filmy

Zupa krem z ziemniaków
Szarpana wołowina z serem i kaszą gryczaną
Croque Monsieur & Croque Madame
Penne z sosem serowym