15 minut

4 porcje

Zaskakujące połączenie soczystego arbuza i roztopionego sera topionego — lekka, letnia przekąska z nutą słodyczy i odrobiną wytrawności. Idealna na grilla lub jako oryginalne danie na przyjęcie.

Składniki

  • 4 grube plastry arbuza (bez pestek)
  • 200 g sera topionego Sertop (np. Złoty Emmentaler)
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól i świeżo mielony pieprz (do smaku)
  • garść świeżych ziół (np. bazylia, mięta lub rukola — opcjonalnie)

Przygotowanie

Grillowanie arbuza

Plastry arbuza lekko posól i osusz papierowym ręcznikiem. Grilluj na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub ruszcie po 1–2 minuty z każdej strony, aż pojawią się delikatne paski.

 

Serowa warstwa

Do małego rondla wrzuć 2 kostki sera topionego, dolej wodę i podgrzej na małym ogniu do momentu, aż ser się rozpuści. Każdy plaster arbuza polej porcją roztopionego sera.

 

Podanie

Gotowe plastry polej oliwą z oliwek i skrop octem balsamicznym. Opcjonalnie udekoruj świeżymi ziołami i odrobiną pieprzu.

 

Letnia świeżość w nietypowej formie. Smacznego!

Najnowsze filmy

Zupa krem z ziemniaków
Szarpana wołowina z serem i kaszą gryczaną
Croque Monsieur & Croque Madame
Penne z sosem serowym