Figi faszerowane serem, orzechami włoskimi i miodem
20 minut
6 porcji (1 figa na osobę)
Delikatna słodycz fig w połączeniu z kremowym serem Gouda Sertop, chrupiącymi orzechami i aromatem miodu tworzy wyjątkową przystawkę. To szybkie danie, które zachwyca prostotą i elegancją.
Składniki
- 6 świeżych fig
- 100 g sera topionego Gouda Sertop
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- świeży rozmaryn i tymianek
Przygotowanie
Przygotowanie fig
Każdą figę natnij na krzyż od góry, nie przecinając do końca.
Nadziewanie
Do środka włóż kawałeczki sera Gouda Sertop, posyp posiekanymi orzechami i skrop miodem.
Pieczenie
Ułóż figi na blasze, dodaj gałązki rozmarynu i tymianku. Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Podanie
Serwuj na ciepło jako elegancką przystawkę lub dodatek do sałaty.
Słodkie, kremowe i chrupiące w jednym – figi z serem i orzechami to prawdziwa gratka dla smakoszy. Smacznego!
Najnowsze filmy