Figi faszerowane serem, orzechami włoskimi i miodem

20 minut

6 porcji (1 figa na osobę)

Delikatna słodycz fig w połączeniu z kremowym serem Gouda Sertop, chrupiącymi orzechami i aromatem miodu tworzy wyjątkową przystawkę. To szybkie danie, które zachwyca prostotą i elegancją.

Składniki

  • 6 świeżych fig
  • 100 g sera topionego Gouda Sertop
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • świeży rozmaryn i tymianek

Przygotowanie

Przygotowanie fig

Każdą figę natnij na krzyż od góry, nie przecinając do końca.

 

Nadziewanie

Do środka włóż kawałeczki sera Gouda Sertop, posyp posiekanymi orzechami i skrop miodem.

 

Pieczenie

Ułóż figi na blasze, dodaj gałązki rozmarynu i tymianku. Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 

Podanie

Serwuj na ciepło jako elegancką przystawkę lub dodatek do sałaty.

 

Słodkie, kremowe i chrupiące w jednym – figi z serem i orzechami to prawdziwa gratka dla smakoszy. Smacznego!

 

Najnowsze filmy

Zupa krem z ziemniaków
Szarpana wołowina z serem i kaszą gryczaną
Croque Monsieur & Croque Madame
Penne z sosem serowym